27 Nisan 2024 Cumartesi

Devrimci Yön

Afrin'den kaçan aileler geri dönemeyecek mi?

Afrin'den kaçan aileler geri dönemeyecek mi?
11 Haziran
00:00 2018

Afrin’den kaçan ailelerin çoğu şimdi evlerine dönüyor. Ancak Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) saldırılarından korunmak için zorlu arazilerden geçerek Afrin’e ulaşıyorlar. Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) iddiasına göre yollarda mevzilenen YPG’liler kente dönmeye çalışanları tespit ettiklerinde vuruyorlar.

YPG ise buna karşılık ÖSO ve Türkiye’nin Afrinli Kürtleri kenti terk etmeye zorladığını iddia ediyor ve Halep’in kuzeyindeki demografiyi değiştirmeye çalışmakla suçluyor. ÖSO ve Türkiye tarafından 18 Mart’ta ele geçirilmeden önce YPG’nin kontrolünde olan Afrin aslen Kürtlerin ağırlıklı olduğu bir kent. Ancak kontrolün el değiştirmesinin ardından kente Araplar ve Türkmenler akın etti. Nitekim son tahliyelerle doğu Guta’dan ayrılan ailelerin de Afrin’e yerleştirilmesiyle kentin demografik yapısı gerçekten de değişmiş durumda.

Kürt, Arap ve Türkmen savaşçılardan oluşan ÖSO’ya bağlı El Fetih Tugayı’nın komutanlarından Yarbay Züheyir İstanbuli ise Al-Monitor’a şöyle diyor: “Adamlarımızın büyük kısmı Afrin’den kaçan yerli ailelerin dönüşüyle ilgileniyor. Bizimle YPG’nin kontrolündeki Tunb ve Kumar köyleri arasındaki bölgeye savaşçılar yerleştirdik. Ailelerin çoğu yürüyerek bu bölgeye ulaşıyor biz de onları alıp dönüşler için tahsis ettiğimiz araçlarla Afrin’deki evlerine götürüyoruz.”

Öte yandan YPG de ÖSO’yu evlerine geri dönmek isteyen Afrinlileri ölümle tehdit etmekle suçluyor ve geri dönüşleri engellemek için vatandaşların evlerinin yakılıp yıkıldığını söylüyor. YPG’ye göre ÖSO ve Türk ordusu Arap aileleri, bilhassa da başkent Şam yakınlarındaki doğu Guta’dan yapılan son tahliyelerle gelenleri Afrin nüfusuna geçirmeye çalışıyor. Afrin merkezinin yanı sıra çevre bölgeler için de aynı iddialar söz konusu. YPG, bu bölgelere yerleştirilen ailelerin mağaza ve restoranlar açarak kendilerine ait olmayan topraklardan fayda sağladığını savunuyor.

Bu çabalara karşı mücadeleyi sürdüreceğini söyleyen YPG, 4 Mayıs’ta örgütün resmi İnternet sitesinde doğu Guta’nın eski emniyet amiri Cemal El Zaklûl’un öldürüldüğünü açıkladı. Afrin’e geldikten sonra doğu Gutalı ailelerin kente entegrasyonuyla görevlendirilen Zaklûl’un Afrin’in yerli halkını da tacizlerle kenti terk etmeye zorladığı iddia edildi. Açıklamada Afrin’deki nüfusu değiştirmeye yönelik çabalara aracılık edenlerin örgüt tarafından sırayla öldürüleceği tehdidi de yer aldı.

Öte yandan Afrin’deki gündelik yaşam olağan akışında devam ediyor. Sokakları dolduran insanların büyük bölümü Araplar ve kadınların çoğunun başı kapalı. Aralarında doğu Guta’dan kaçanların yanı sıra Afrin’e konuşlandırılan ÖSO savaşçılarının aileleri de var. Afrin’in yerlisi olan Kürt aileler ise kot pantolon gibi modern giysileriyle hemen ayırt edilebiliyor, kadınların da ekseriyetle başları açık. Selahattin Camii Kuran okuyan doğu Gutalılarla dolu. Camiye zaman zaman Afrin’in yerlisi Kürtler de gidiyor.

İbrahim Abdülcevat ve ailesi Doğu Guta’nın Sekba kasabasından kaçarak sığınmacıları tahliye eden konvoylarla 6 Nisan’da İdlib’e ulaşmış. Abdülcevat yaşadıklarını Al-Monitor’a şöyle anlatıyor: “İdlib’deki kamplar tıka basa doluydu, başımızı sokacak yer bulamadık. Oraya ulaştıktan bir hafta sonra ailemi de alıp Afrin’e gelmeye karar verdim. Afrin merkezinde aylığı 20 bin Suriye lirasına (39 dolar) bir ev tuttuk, orada yaşıyoruz. Suyumuz var, güvenlik durumu iyi. Ailemi geçindirebilmek için bir iş arıyorum.”

“Afrinli Kürtler bizim burada olmamızdan pek memnun değil.” diyen Abdülcevat şöyle devam ediyor: “Bizi onlara ait olan şeylere ortakçı çıkan yabancılar olarak görüyorlar. Bu doğru değil, bizler sığınmacılarız. Doğu Guta’daki evlerimize dönebilecek olsak Afrin’i seve seve yerel halkına bırakırız. Bu endişeleri yersiz.”

Al-Monitor’a konuşan ÖSO Sözcüsü Yarbay Muhammed Hammadin de YPG’nin suçlamalarını ve ÖSO gruplarının Arap aileler üzerinden Afrin’in demografik yapısını değiştirmeye çalıştığı iddialarını reddediyor. Sözcüye göre yaşananlar normal: Ülkenin muhtelif bölgelerinden kaçan aileler Afrin’e ya da Suriye’nin kuzeyinde, muhaliflerin kontrolündeki diğer bölgelere sığınıyorlar.

Hammadin şöyle devam ediyor: “Afrin’i ele geçirdiğimizden bu yana buradan kaçan yerli halka da evlerine dönme çağrısı yapıyoruz. Buradaki normal hayatlarına geri dönmeleri için onlara yardım sözü veriyoruz. Her gün Afrin’in yerlisi olan onlarca aile evine dönüyor. ÖSO grupları onlara yardım ederek kapılarına kadar güvenle ulaşmalarını sağlıyor.”

Afrin’deki yerel meclisin elinde şu ana kadar kentten kaçan aileler ile ilgili net bir veri yok. Ancak meclise göre Afrin’in yerli halkının yarısı, yani yaklaşık 100 bin kişi hâlen Halep’in kuzeyinde YPG kontrolünde olan bölgelerde yaşıyor.


Al Monitor'daki yazının tamamını okumak için : http://www.al-monitor.com/pulse/tr/originals/2018/06/syria-afrin-arab-turkmen-kurdish-demographic-change.html#ixzz5I3y3QJb8

S
OLİTİRAZ.COM

Facebook'ta Sol İtiraz