19 Nisan 2024 Cuma

Devrimci Yön

Gül’ün geçen yıl gerçekleştirdiği yurt dışı temaslar nasıl yorumlanmalı?

Gül’ün geçen yıl gerçekleştirdiği yurt dışı temaslar nasıl yorumlanmalı?
28 Nisan
00:00 2018

 

Hatırlanırsa Gül’ün aktif görevde olmamasına rağmen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyaretinden 11 gün sonra Doha’ya gitmesi, siyasi kulislerde tartışmalara neden olmuş, 2019’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için “hazırlık” görülmüştü.

03.08.2017’de 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Doha’da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile bir araya gelmiş daha sonra, Şeyh Temim’in babası Hamad bin Halife Al Sani’yle buluşmuştu. “Dayanışma ziyareti” kapsamında Doha’ya gelen Gül Şeyh Temim ile El-Bahr Sarayı’ndaki görüşmede, karşılıklı öneme sahip çeşitli konuları ele almışlardı.

Gül’ün “dayanışma ziyareti” iki gün sürmüştü. Gül, Körfez bölgesindeki olaylara ilişkin görüşlerini paylaşmış ve Katar’daki bazı arkadaşlarıyla da hasret gidermişti.

Gül’ün geçen yıl içerisinde yaptığı en önemli yurtdışı temaslarından Suudi Arabistan ziyaretinde Kral Selman bin Abdülaziz ile bir araya gelmiş, Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerinin ele alındığı belirtilen ziyarete ilişkin ayrıntı verilmemişti. Acaba ne konuşulmuştu?

Emekli cumhurbaşkanı Gül hangi resmi vasfıyla veya hangi kurum ya da kimin adına bu görüşmeleri gerçekleştirmişti?

Suudi Arabistan, Trump’ın başkanlığa gelişiyle ABD ve İsrail ile yakın ilişkilerini geliştirmiş, ülkenin önde gelen pek çok ismini yolsuzluk iddiasıyla tutuklamıştı. Gül’ün “Ilımlı İslam’a geçiyoruz” diyen ve tutuklamalar sürecini yöneten Veliaht Prens Selman’la görüşmesi de dikkat çekmişti. Abdullah Gül, Suudi Arabistan ziyaretinin ardından rotasını İngiltere’ye çevirmiş, burada Mütevelli Heyeti Üyesi olduğu Oxford İslam Araştırmaları Merkezi’nin toplantısına katılmış ve bazı temaslarda bulunmuştu. Abdullah Gül’ün 2017 yılı içerisinde resmi internet sitesine işlenmeyen iki İngiltere yolculuğu yapmıştı.

20-22 Şubat tarihleri arasında yapılan ilk ziyarette eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in kurduğu ‘Din ve Politika Vakfı’nın düzenlediği bir panele katılan Gül, burada ‘Küresel İstikrarda Türkiye’nin Rolü’nü konuşmuştu. Abdullah Gül’ün yeni bir partinin kurulması amacıyla Ürdün’de İngiliz siyasetçilerle buluştuğu iddia edilmiş, Gül’ün yeni partinin kurulması amacıyla “Batı’yla dirsek temasında” olduğu belirtilirken, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ima edilmişti.

Gül, Arabistan ve İngiltere’nin ardından 13-14 Kasım tarihlerinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da 3.’sü düzenlenen “Astana Club 2017” etkinliğine katılarak burada çeşitli görüşmeler bulunmuştu. Aralık ayında ise Çin’in Wuhan şehrinde düzenlenen TOJOY Yatırım Forumu’na katılan Gül, burada da pek çok işadamıyla bir araya gelmiş, siyaset dışında iş dünyası ve kanaat önderleriyle de görüşmesi farklı yorumlanmıştı. Gül, yurtdışında olduğu kadar yurtiçinde de yoğun bir faaliyet yürütmüş, forumlarda, konferanslarda, açılışlarda sık sık konuşan Gül geçen Ekim ayında Şanlıurfa’ya düzenlediği ziyarette Doğu ve Güneydoğu bölgesinde etkili 28 aşiret reisiyle buluşmuştu.
 

Ömer Çelikdönmez'in Kafkassam.com’daki yazısının tamamını okumak için…

SOLİTİRAZ.COM

Facebook'ta Sol İtiraz