İlginç iddia... Irak'taki karışıklıktan kaçan Barzani Türkiye'de mi?
Sağ cenahta yayın yapan kafkassam.com'da yayınlanan bu analiz seçimler öncesi ilginç bilgiler içeriyor:
Türk ordusu Kuzey Irak’ta sessiz sedasız Kandil’e yürüyor. Şehitlerin sayısına bakılırsa şiddetli çatışmalar var. Harekatın zamanlaması, genelkurmayın müthiş bir planlama yaptığının ispatı. Irak’ta seçimler yapıldı, bir iktidar boşluğu var ve merkezi hükümet üst perdeden Ankara’ya meydan okuyacak güçten yoksun.
Aslına bakılırsa askerler işi kendi aralarında karara bağlamışlar. Hatırlarsanız 23.9.2017’de Hulusi Akar, Ankara’da Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi ile bir araya gelmiş, görüşmede Bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde Kuzey Irak’taki referandum ve iki ülkenin güvenliğini tehdit eden konular ele alınmıştı. Bölgenin güvenliği ve istikrarının korunmasına yönelik işbirliği alanları ile hudut güvenliği kapsamında mevcut işbirliğinin etkin şekilde sürdürülmesi konularında da görüş alışverişinde bulunulmuştu. Daha sonra Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı’na yaklaşık 3 kilometre mesafede tır parkının karşısındaki alanda 18 Eylül’de başlatılan, 7. Kolordu Komutanı Tümgeneral Sinan Yayla sevk ve idaresinde, 28. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kurumahmut emir komutasında yürütülen tatbikata katılan Türk askerleri ile Irak Silahlı Kuvvetleri birlikleri, 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı Şehit Ercüment Türkmen Kışlasından zırhlı araçlarla çıkış yapmış, 2.Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel ile Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi, Habur Sınır Kapısı’ndan geçiş yapan Türk ve Irak askerleriyle bir araya gelmişti. 1 Mart 2018'de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Irak’ın başkenti Bağdat’a sürpriz ziyaret gerçekleştirmişti. Orgeneral Akar, Irak Savunma Bakanı İrfan el-Hiyali ve Iraklı mevkidaşı Osman el-Ganimi ile görüşmesinde Türkiye ve Irak yönetimi PKK ile mücadelede işbirliği konusunda mutabakat sağlamıştı.
Tabiki tek temas sağlayan ve diplomasiyi işleten kurum TSK değil. MİT de üzerine düşeni yapıyor. 23.08.2016’da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani beraberinde bir heyetle Ankara’ya geldiğinde Barzani’yi havalimanında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Hadi Sinirlioğlu karşılamış, Barzani uçaktan iner inmez ayağının tozuyla, medyaya bildirilen programın aksine MİT müsteşarı Hakan Fidan’la görüşmeye gitmişti.
Barzani ve beraberindeki heyet için gerçekleştirilen güvenlik ve istihbarat konuşlu sunumun ardından, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin IKBY’de Gülen’e bağlı 20’den fazla okulun kapatılmasının yanı sıra, IŞİD ve Kuzey Irak’ta üslenen PKK ile mücadelede işbirliğinin konuşulduğu basında yer almıştı. 25.10.2017’de Irak Başbakanı Haydar el İbadi ve beraberindeki heyet Ankara’ya geldiğinde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile diğer yetkililerin katıldığı toplantılar gerçekleşmiş, Türkiye ile Irak arasındaki işbirliğinin bölgesel barış, istikrar ve güvenliğe katkı sağlayacak şekilde ele alınmıştı. Demem o ki Kandil ve Sincar harekâtının iki yıl öncesinden planlandığı anlaşılıyor.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani arasında gerçekleşen görüşmeler günümüzdeki de facto durum açısından değerlendirildiğinde, Kuzey Irak Kürtlerinin yol haritasının Ankara tarafından belirlendiği ve Erbil’deki mahalli idarenin de bu iradeye boyun eğdiği söylenebilir. Kürdistan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani K 24 kanalıyla medyayı kontrol etmeye çalışıyor. Neçirvan Barzani de sahibi olduğu Rudaw TV ile ben de varım diyor. Birkaç gün önce Rudaw TV, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Bursa’daki parti etkinliğini canlı yayınladı. Barzani ailesinin Türkiye bağlantısını en net şekilde şu anekdot belki anlatabilir: Org. Eşref Bitlis ile Korg. Necati Özgen 1992 yılı Ekim ayında, PKK’ya karşı mücadelede Barzani ve Peşmergelerinin daha neler yapabileceğini görüşmek üzere Erbil’e gittiklerinde iki komutan Barzani’nin evinde konaklar. Mesut Barzani ile iki komutan arasında duvardaki baba Mustafa Barzani’nin yağlıboya tablosu önünde aralarında şöyle bir konuşma geçer:
“PKK’yla mücadele konusunda hep Türkiye’nin yanındayım, yanında olmaya devam edeceğim."
"Çok memnun oldum. Bunu harekat sırasında gösterdiniz. Hep böyle olmanızı biz de istiyoruz."
"Babamın, Türkiye’yle ilgili vasiyetini uyguluyorum."
"Babanızın, uygulanmasını istediği vasiyeti neydi Mesut Bey?"
"Babam, ‘Türkiye’yle, Türk milletiyle, devletiyle asla kötü olmayın. Hep iyi ilişkiler içinde olun. Türkiye, bize her dönemde yardımcı oldu. Onlara sakın karşı gelmeyin’ dedi.”
İşte bu kadar Türk devletine bağlı olduğunu iddia eden Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin önceki başkanı Mesut Barzani, bugünlerde Türkiye’de bulunuyor. IKYB Başkanı Mesut Barzani’nin görev süresi Kürt Parlamentosu tarafından uzatılmamış, Parlamento’ya mektup gönderen Barzani, resmen istifa etmiş, yetkileri ise Parlamento Başkanlığı, Hükümet ve Adalet Yüksek Konseyi’ne devredilmişti. Barzani’nin Vip statüsünde özel güvenlik tedbirleriyle Türkiye’ye intikalinin gerçekleştirildiği iddia ediliyor.
Konuyla ilgili yerel kaynaklar, Kuzey Irak televizyon kanallarında Barzani’nin arşiv görüntülerinin yayınlandığını ve bir kaç gündür halkın içine karışmadığını belirtiyor. Barzani’nin Türkiye’ye havayoluyla giriş yaptıktan sonra Diyarbakır’da Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki önemli Kürt Aşiret Reisleri görüşme yaptığı da iddialar arasında. Barzani’nin güçlü bir Türk yönetiminin Kürtler açısından büyük öneme sahip olduğu o nedenle Cumhur ittifakına oy verilmesini istediği de söyleniyor. Bu iddiayı dillendirenler, Başbakan Neçirvan Barzani’ye ait Rudaw TVnin Cumhur ittifakından Türk Milliyetçisi MHP’nin Bursa toplantısını canlı yayınlamasını delil gösteriyor.
Irak seçim sonuçları tartışmalara yol açmış, oyların yeniden sayılması gündeme gelmişti. Özellikle Iraklı Türkmenler, seçim sonuçlarının hiçte güvenilir olmadığını gündeme taşımıştı. Kaosu fitilleyen gelişme ise Bağdat’ta Mayıs ayında yapılan parlamento seçimlerinin ardından oy sandıklarının durduğu depoda yangın çıkması oldu. Irak Meclisi, oyların yeniden sayılmasını istemiş, bu durum seçimin tekrar edilmesi çağrılarına neden olmuştu. Barzani’nin önümüzdeki süreçte karışması muhtemel Irak’ın durumu ile ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gayri resmi ziyaret gerçekleştirmiş olabileceği ihtimal dahilinde. Enerji Uzmanlarına göre, Barzani’nin Türkiye ziyaretinin asıl sebebi, İran ile Irak arasında ham petrol değişiminin başlaması. Kerkük’teki ham petrol İran’a kamyonla taşınacak. Tahran da aynı şekilde aynı miktarda ham petrolü Irak’ın Basra kentinin güney limanlarından (Faw Limanı) Irak’a verilecek.
Kerkük ham petrolünün günde 30 bin ile 60 bin varil arasında güneybatı İran’daki Darh Şahr’a kamyonla taşınması planlanıyor. Acaba Mesut Barzani can güvenliğinin sağlanması için Türkiye’ye gelmiş / getirilmiş olabilir mi?
Ömür Çelikdönmez'in yazısının tamamını okumak için…
SOLİTİRAZ.COM